Popis rostliny
|
Jednoletá kulturní tráva – obilnina se stéblem až 150 cm vysokým, hladkým a lysým. Rovněž listové pochvy má lysé, čepele listové jen poněkud lysé, částečně brvité, jazýček krátký, nahoře zpravidla s trojbokými, špičatými zoubky. Převislé květy skládají všestraně rozevřenou latu. Klásky jsou dvoukvěté a jejich osa je nerozpadavá. Osiny pluch jsou naspodu kroucené. Plod je obilka. Kvete v červnu a červenci. |
Kde ji najdeme
|
Pochází z východní Evropy, u nás se běžně pěstuje v mnoha formách. |
Co je dobré
|
Plod, někdy i sláma (Fructus et Herba avenae). |
Jak na to
|
Oves se získává pokosením v době zralosti, výmlatem a dosoušením. Má typický obilní pach, chuť sliznatě moučnou. |
Co obsahuje a umí
|
Obsahuje saponiny, škrob, glukokininy, bílkoviny a řadu dalších látek, jako vanilinglykosid, flavony, vitamíny (hlavně B, K, amid kyseliny nikotinové, pantotenovou kyselinu) a fermenty. Ve slámě je pektin, v malém množství karoten a kyselina křemičitá. Oves je prostředkem sílícím, mírní dráždění, podporuje vstřebávání a snižuje mírně krevní tlak, patrně sedativním účinkem na ústřední nervstvo. |
Na co se hodí
|
Jako sedativum a roborans vnitřně v nálevu (3krát denně 2-3 čajové lžičky rozmačkaných plodů na šálek vody) při stavech vyčerpání a nervové slabosti. Tlumí i zvýšenou činnost štítné žlázy, užívá se proti nespavosti z přepracování, při nechutenství apod. a jako dietní terapeutikum. Polévka z ovesného slizu je dobrou výživou pro rekonvalescenty. Může se sladit cukrem, medem nebo solit. Sliz příznivě působí při zánětech žaludečních a střevních a při poruchách trávení. Oves se používá i k léčbě vysokého krevního tlaku. Doporučuje se ovesný odvar v dávce 100 ml denně, rozdělený na 3 porce. Příprava odvaru: 2 polévkové lžíce ovesných zrn vaříme ve 200 ml vody. Polovina vody se nechá vyvařit, odvar se scedí a je připraven k užívání. |
Užití v kuchyni
|
Z ovsa se připravují ovesné vločky, které pro obsah glukokininu se používá jako pomocný přípravek při cukrovce. Jsou bohaté na železo, lecitin, vápník, hořčík a fosfor. Jsou vhodné jako zavářka posilujících polévek a k přípravě dietetických kaší. Před povařením se vločky máčejí několik hodin ve vodě. Ovesný škrob se diastaticky mění na jednoduché cukry snadněji vstřebatelné než škrob jiných obilnin. |