Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the broken-link-checker domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /data/web/virtuals/153728/virtual/www/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpify-woo domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /data/web/virtuals/153728/virtual/www/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wp-table-builder domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /data/web/virtuals/153728/virtual/www/wp-includes/functions.php on line 6114
Oves – Svět Bylinek

Oves setý (Avena sativa)

Popis rostliny

Jednoletá kulturní tráva – obilnina se stéblem až 150 cm vysokým, hladkým a lysým. Rovněž listové pochvy má lysé, čepele listové jen poněkud lysé, částečně brvité, jazýček krátký, nahoře zpravidla s trojbokými, špičatými zoubky. Převislé květy skládají všestraně rozevřenou latu. Klásky jsou dvoukvěté a jejich osa je nerozpadavá. Osiny pluch jsou naspodu kroucené. Plod je obilka. Kvete v červnu a červenci.

Kde ji najdeme

Pochází z východní Evropy, u nás se běžně pěstuje v mnoha formách.

Co je dobré

Plod, někdy i sláma (Fructus et Herba avenae).

Jak na to

Oves se získává pokosením v době zralosti, výmlatem a dosoušením. Má typický obilní pach, chuť sliznatě moučnou.

Co obsahuje a umí

Obsahuje saponiny, škrob, glukokininy, bílkoviny a řadu dalších látek, jako vanilinglykosid, flavony, vitamíny (hlavně B, K, amid kyseliny nikotinové, pantotenovou kyselinu) a fermenty. Ve slámě je pektin, v malém množství karoten a kyselina křemičitá. Oves je prostředkem sílícím, mírní dráždění, podporuje vstřebávání a snižuje mírně krevní tlak, patrně sedativním účinkem na ústřední nervstvo.

Na co se hodí

Jako sedativum a roborans vnitřně v nálevu (3krát denně 2-3 čajové lžičky rozmačkaných plodů na šálek vody) při stavech vyčerpání a nervové slabosti. Tlumí i zvýšenou činnost štítné žlázy, užívá se proti nespavosti z přepracování, při nechutenství apod. a jako dietní terapeutikum. Polévka z ovesného slizu je dobrou výživou pro rekonvalescenty. Může se sladit cukrem, medem nebo solit. Sliz příznivě působí při zánětech žaludečních a střevních a při poruchách trávení. Oves se používá i k léčbě vysokého krevního tlaku. Doporučuje se ovesný odvar v dávce 100 ml denně, rozdělený na 3 porce. Příprava odvaru: 2 polévkové lžíce ovesných zrn vaříme ve 200 ml vody. Polovina vody se nechá vyvařit, odvar se scedí a je připraven k užívání.

Užití v kuchyni

Z ovsa se připravují ovesné vločky, které pro obsah glukokininu se používá jako pomocný přípravek při cukrovce. Jsou bohaté na železo, lecitin, vápník, hořčík a fosfor. Jsou vhodné jako zavářka posilujících polévek a k přípravě dietetických kaší. Před povařením se vločky máčejí několik hodin ve vodě. Ovesný škrob se diastaticky mění na jednoduché cukry snadněji vstřebatelné než škrob jiných obilnin.