Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the broken-link-checker domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /data/web/virtuals/153728/virtual/www/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpify-woo domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /data/web/virtuals/153728/virtual/www/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wp-table-builder domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /data/web/virtuals/153728/virtual/www/wp-includes/functions.php on line 6114
Paprika – Svět Bylinek

Paprika roční (Capsicum annuum)

Popis rostliny

Jednoletá bylina, až 60 cm vysoká s kulovitým kořenem a lodyhou rozvětvenou a lysou. Má dlouze řapíkaté listy až 6 cm dlouhé, vejčitě podlouhlé až eliptické. Převislé, stopkaté květy mají pětiklaný kalich a špinavě bílou, pětidílnou korunu. Plod je velká, kuželovitá bobule, až 12 cm dlouhá, v době zralosti červená. Kvete od června do září.

Kde ji najdeme

Je domácí v Mexiku. Dnes se pěstuje téměř na celém světě.

Co je dobré

Plod (Fructus capsici).

Jak na to

Plod se sbírá po zčervenání (od srpna). Nechá se dozrát a v sušárně při teplotě nepřevyšující 35°C se suší. Droga má palčivě ostrou chuť a slabě kořenitý pach. V lékařství se používají jen ty variety rostlin, které mají obsah kapsaicinu minimálně 200 mg%.

Drogu je nutno dobře chránit. Snadno přijímá vlhkost a často je napadena hmyzem.

Co obsahuje a umí

Obsahuje především alkaloid kapsaicin, silici, karotenoidní barviva, například kapsanthin, kapsorubin, vitamíny a flavony.

Na kůži a sliznice působí silně dráždivě a způsobuje pocit pálení. Při delší aplikaci může vyvolat puchýře a vředy. V přiměřených dávkách povzbuzuje sekreci žaludečních šťáv a zvyšuje peristaltiku a diurézu. Zjistilo se, že po požití asi 12-15 ml paprikové šťávy dochází obvykle k vyprázdnění žlučníku. Místně překrvuje a tak odvádí škodlivé látky z těla.

Na co se hodí

Vnitřně v prášku jako stomachikum, cholagogum a mírné diuretikum (0,1 g 3krát denně) jako povzbuzující prostředek u nemocných s trávicími obtížemi a u rekonvalescentů. Podporuje rovněž vylučování tekutin z těla.

Zevně se užívá jako derivans při nemocech revmatických, dně a jiných kloubních potížích. V tinktuře jako přísada do derivačních mastí a náplastí.

Užití v kuchyni

Na trhu je mnoho druhů paprik, které se liší chutí, barvou a vlastnostmi. Velmi oblíbené jsou druhy bez kapsaicinu (nepálivé), které se užívají jako zelenina bohatá na vitamín C.

Sušená se používá jako koření ve formě sladké a pálivé papriky.