Pastinák setý (Pastinaca sativa)
Popis rostliny |
Dvouletá, až 100 cm vysoká rostlina řepné vůně s vřetenovitým, bělavým oddenkem. Přímá lodyha je hranatě rýhovaná, drsná až chlupatá, nahoře větvená. 3-4krát zpeřené listy jsou naspodu leskle zelené, u báze krátce pýřité. Okolíky tvoří 8-12 okolíčků o nestejně dlouhých stopkách. Malé zlatožluté květy nemají obaly ani obalíčky. Plody, dvounažky, na hřbetě světle trojžebré, okrouhle vejčité a ploché jsou až 8 mm dlouhé a 5 mm široké, mají po stranách dvě úzká žlutá křídla. Kvete v červenci a v srpnu. |
Kde ji najdeme |
Původem je z Přední Asie. U nás roste hojně na lukách a u cest. Pěstuje se běžně jako zelenina a také někdy zplaňuje. |
Co je dobré |
Kořen (Radix pastinacae), ojediněle i plody (Fructus p.). |
Jak na to |
Po odkvětu rostliny se kořen vykope (červenec, srpen) a po rychlém a důkladném omytí se suší. Zralé plody se sklízejí na podzim, zpravidla v září. Obě rostlinné části se suší nejlépe ve stínu, k dosoušení se může užít umělá teplota nepřesahující 40°C. Obě drogy mají kořenitý pach a poněkud ostrou chuť. |
Co obsahuje a umí |
Kořen obsahuje až 0,4% silice, pektin, sacharózu, glykosid a bílkoviny. Z účinných látek je to alkaloid pastinacin. Dále byly zjištěny furokumariny (imperatorin, bergapten, isopimpinellin a xanthotoxin). Plody mají až 0,25 % silice. Na jaře obsahuje kořen asi 9 mg% vitamínu C, později až 30 mg%.
Pastinacin tlumí křeče hladkého svalstva. Droga působí diureticky, sedativně a jako prostředek povzbuzující chuť k jídlu. |
Na co se hodí |
Vnitřně ve formě nálevu jako spasmolytikum, mírné diuretikum a roborans (2-3 čajové lžičky na šálek vody, až 3 šálky denně) při močových potížích a bolestech z kaménků a při nechutenství. Vitamín C a bílkoviny jsou cenné látky při užití pastináku jako zeleniny buď salátové nebo jinak upravené.
Při častějším zacházení s čerstvou rostlinou se mohou u někoho působením furokumarinů dostavit dermatitidy. |
Užití v kuchyni |
V Anglii je pastinák velmi oblíbený jako salátová zelenina, která nahrazuje petržel a celer. |