Rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis)
Popis rostliny |
Rozmarýn je vždyzelený keřík s prutovitými větvemi, vysoký 1-2 m. Mladé osy jsou čtyřhranné, světle zelené. Vstřícné listy čárkovité, kožovité, celokrajné, s okrajem podvinutým. Rozemnuté voní. Na líci jsou tmavozelené, na rubu bělavě šedoplstnaté. Bývají až 35 mm dlouhé a až 3 mm široké. Z úžlabí vyrůstají fialové, dvoupyské květy sestavené do stopkatých, listenatých vidlanů. Korunu mají tlamatou fialovou nebo bledě modrou. Plody jsou tvrdky. Celá rostlina voní kafrovitě. Kvete od června do srpna. |
Kde ji najdeme |
Divoce roste ve Středozemí, u nás se často pěstuje v zahradách nebo v květináčích. |
Co je dobré |
Listy (Folium rosmarini). |
Jak na to |
Listy se sbírají v době květu od června do srpna. Suší se na stinných místech. Teplota při sušení nemá překročit 45°C. Droga má kafrovitě kořenitý pach a hořce aromatickou chuť. |
Co obsahuje a umí |
Obsahuje hlavně silici (cineol, borneol a ester borneolu 1-2%), tříslovinu (8%), hydroxytriterpenové sloučeniny (asi 5%) a fytoncidní látky. Jakost silice ukazují proti podzimním opačnou optickou otáčivost a tato okolnost není pro terapeutický efekt bezvýznamná.
Vnitřně, v malých dávkách, povzbuzuje vylučování žaludečních a střevních šťáv, působí cholereticky a diureticky. Ve velkých dávkách vyvolává stavy opojení a křeče. Mohou nastat i záněty střevní sliznice a ledvin. Na kůži působí dráždivě a má mírný dezinfekční účinek. |
Na co se hodí |
Vnitřně v nálevu jako spasmolytikum a choleretikum (1 čajová lžička řezané drogy na šálek vody, 2krát denně) při křečích hladkého svalstva a k zvýšenému vylučování žluče při chorobách žlučníku. Je to nebezpečná droga a užití je vyhrazeno lékaři. Jen zřídka se užívá jako prostředek povzbuzující chuť k jídlu.
Zevně jako adstringens a desinficiens sloužící k prokrvení kůže v koupelích při infikovaných a špatně se hojících ranách. Častěji než droga se užívá silice hlavně při revmatismu. Rozmarýn se nesmí užívat v těhotenství. |
Užití v kuchyni |
Čerstvé listy jsou užívaným kořením. Zlepšují zejména chuť rybích jídel a zvěřiny. |