Rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis)

Popis rostliny

Rozmarýn je vždyzelený keřík s prutovitými větvemi, vysoký 1-2 m. Mladé osy jsou čtyřhranné, světle zelené. Vstřícné listy čárkovité, kožovité, celokrajné, s okrajem podvinutým. Rozemnuté voní. Na líci jsou tmavozelené, na rubu bělavě šedoplstnaté. Bývají až 35 mm dlouhé a až 3 mm široké. Z úžlabí vyrůstají fialové, dvoupyské květy sestavené do stopkatých, listenatých vidlanů. Korunu mají tlamatou fialovou nebo bledě modrou. Plody jsou tvrdky. Celá rostlina voní kafrovitě. Kvete od června do srpna.

Kde ji najdeme

Divoce roste ve Středozemí, u nás se často pěstuje v zahradách nebo v květináčích.

Co je dobré

Listy (Folium rosmarini).

Jak na to

Listy se sbírají v době květu od června do srpna. Suší se na stinných místech. Teplota při sušení nemá překročit 45°C. Droga má kafrovitě kořenitý pach a hořce aromatickou chuť.

Co obsahuje a umí

Obsahuje hlavně silici (cineol, borneol a ester borneolu 1-2%), tříslovinu (8%), hydroxytriterpenové sloučeniny (asi 5%) a fytoncidní látky. Jakost silice ukazují proti podzimním opačnou optickou otáčivost a tato okolnost není pro terapeutický efekt bezvýznamná.

Vnitřně, v malých dávkách, povzbuzuje vylučování žaludečních a střevních šťáv, působí cholereticky a diureticky. Ve velkých dávkách vyvolává stavy opojení a křeče. Mohou nastat i záněty střevní sliznice a ledvin. Na kůži působí dráždivě a má mírný dezinfekční účinek.

Na co se hodí

Vnitřně v nálevu jako spasmolytikum a choleretikum (1 čajová lžička řezané drogy na šálek vody, 2krát denně) při křečích hladkého svalstva a k zvýšenému vylučování žluče při chorobách žlučníku. Je to nebezpečná droga a užití je vyhrazeno lékaři. Jen zřídka se užívá jako prostředek povzbuzující chuť k jídlu.

Zevně jako adstringens a desinficiens sloužící k prokrvení kůže v koupelích při infikovaných a špatně se hojících ranách.

Častěji než droga se užívá silice hlavně při revmatismu. Rozmarýn se nesmí užívat v těhotenství.

Užití v kuchyni

Čerstvé listy jsou užívaným kořením. Zlepšují zejména chuť rybích jídel a zvěřiny.